HTML

Feltalálták a fordítószemüveget

2010.06.15. 19:23 :: cosmopolita

A japán NEC cég kifejlesztett egy szemüveget, ami megoldás lehet olyan emberek közti kommunikációra, akik nem beszélik egymás nyelvét.

A Tele Scouter-re keresztelt kis kütyü mikrofonja érzékeli a beszédet, amit a központi egységre, onnan pedig vezeték nélküli kapcsolattal egy távoli szerverre küld, ami elvégzi a hangfelismerést és fordítást. A lefordított szöveget a szemüvegre erősített kis projektor a retinánkra vetíti.

A találmány egyébként nem csak azért csudijó, mert lehetőséget kínál, hogy eldumcsizzunk Hachival, Yuichivel, Ishigamival és a többi japán pajtással, hanem például egyeseknek jól jöhet, ha nagy felbontású képeket tudnak vezeték nélkül közvetíteni. Így a mérnökök szerelhetnek, miközben a szemükre vetítik a használati utasítást.

A fordítási képességei egyelőre különben is korlátozottak, még kísérleti stádiumban van. Piacra is csak 2011-ben dobják, 750 millió jenért lehet majd megvenni. Az több, mint másfél milliárd forint.

 

Szólj hozzá!

Címkék: nec találmány tele scouter fordítószemüveg japán találmány

A bejegyzés trackback címe:

https://cosmopolita.blog.hu/api/trackback/id/tr782084304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása